Tehnologije

Naša stručna znanja s ključnih tehnoloških područja omogućavaju nam razvoj i implementaciju kvalitetnih analitičkih rješenja za naše klijente.

 • Data science i poslovna analitika

  Količina prikupljenih podataka nezaustavljivo raste. Klijentima pomažemo da se suoče s tim trendom korištenjem naprednih znanstvenih metoda i tehnoloških rješenja.
  Primjena podatkovne znanosti podrazumijeva posjedovanje vrlo specifičnih znanja, kao i korištenje specifičnih tehnologija poput umjetne inteligencije (artificial intelligence) i strojnog učenja (machine learning).
  Našu postojeću stručnost iz poslovne analitike (business analytics) u praksi nadograđujemo naprednim algoritmima koji omogućavaju izradu prediktivnih modela i njihovu primjenu s ciljem izvlačenja pune poslovne vrijednosti iz velike količine podataka.
  Kroz interne projekte također podržavamo razvoj vještina i znanja s područja podatkovne znanosti i poslovne analitike.

 • Izrada skladišta podataka

  Izgradnja dobro modeliranog skladišta podataka (data warehouse) nužan je cilj svake tvrtke koja obrađuje velike količine podataka koji u baze pristižu iz raznih izvora. Također je i preduvjet za kvalitetnu primjenu poslovne analitike (business analytics).
  Modeliranje podataka za BI sustave te integracija podataka iz raznih izvora, što prethodi implementaciji skladišta podataka, naše su ključne kompetencije.
  Nudimo ono što klijenti vrlo često ne mogu dobiti primjenom kupljenih, gotovih modela: poznavanje poslovnog područja, poput financijskog sektora, i izrada temelja modela uz poznavanje poslovnih procesa u pojedinoj organizaciji.
  Certificirani smo za alate Oraclea, SAS-a, IBM-a (DB2 i SPSS) te drugih tvrtki na ovom području.

 • Razvoj poslovnih aplikacija

  Naši klijenti iz financijskog sektora prepoznali su kompetitivne prednosti razvoja vlastitih softverskih poslovnih rješenja, kao i našu stručnost na ovom području.
  Poslovne aplikacije razvijamo po narudžbi uvijek kada je potrebna specifična funkcionalnost koju nije moguće dobiti korištenjem softvera opće namjene ili kada se mogu ostvariti znatne uštede razvojem vlastitog rješenja u odnosu na implementaciju licenciranog rješenja nekog velikog dobavljača.
  Prilikom razvoja aplikacija Koiosovi developeri spremni su vas podržati u Microsoft .NET te JAVA tehnologijama. Često radimo i s brojnim naslijeđenim (legacy) tehnologijama.
  Primjena suvremenih metoda razvoja softvera kao i stečena ekspertiza omogućavaju nam izradu aplikacija po narudžbi uz minimalan trošak resursa i maksimalno korištenje mogućnosti suvremenih operacijskih sustava i platformi.

 • Big data

  Velike količine podataka mnoge tvrtke i organizacije dovest će pred zid: kako korisno upotrijebiti ovo mnoštvo prikupljenih podataka i u njima prepoznati one koji nose poslovnu vrijednost?
  Podaci katkada nisu niti odgovarajuće strukturirani te je na njima nemoguće odmah primijeniti neke od postojećih modela za analizu koje smo ranije razvili.
  Koios interno provodi niz istraživačkih projekata koji su fokusirani na primjenu big data tehnologija te obradu i analitiku nad velikim količinama nestrukturiranih podataka. Iskustva stečena na ovim projektima spremni smo implementirati i u sklopu zahtjevnih rješenja kod klijenata.

 • Blockchain

  Financijska industrija nalazi se pred izazovom primjene blockchain tehnologije.
  Zbog specifičnih prednosti blockchain modela, ova tehnologija svoju primjenu može pronaći svuda gdje je potrebna čvrsta i nedvojbena potvrda autentičnosti podataka od strane institucije neupitnog autoriteta.
  Naši klijenti iz financijskog sektora, čije se poslovanje temelji upravo na reputaciji i autoritetu, idealno su pozicionirani za razvoj projekata koji će koristiti blockchain tehnologiju.
  Kroz nekoliko internih istraživačkih i razvojnih projekata (R&D), Koios razvija vještine i znanja svojih zaposlenika na području razumijevanja i primjene blockchain tehnologije te razvoju rješenja i aplikacija.

 • Atlassian Jira consulting

  Preuzimanje tvrtke Beta Tau Beta značilo je akviziciju više od 15 godina iskustva u implementaciji Atlassian rješenja, što nas čini najstarijim Atlassian partnerom u regiji. Od malih i srednjih poduzeća s po nekoliko korisnika do globalnih korporacija s preko 10.000 korisnika širom svijeta, implementirali smo praktički sva Atlassianova rješenja (Jira Software, Jira Service Management (bivši Service Desk), Confluence, Bitbucket, Trello, Fisheye, Crucible, Statuspage…). Odgovorni smo za većinu implementacija u regiji, ako ne izravno, onda educiranjem, licenciranjem ili jednostavno savjetovanjem klijenata.
  Najbolje prakse ugrađene u Atlassianova rješenja, pogotovo u ITSM, ITIL ili SDLC procesima, implementirane su u naše projekte te na taj način pomažemo klijentima modernizirati interne procese.
  Partneri smo sa svim glavnim dobavljačima na Atlassian Marketplaceu što nam omogućuje da Jira rješenje prilagodimo prema specifičnim potrebama klijenta, a da pritom i dalje održavamo ključne principe najboljih praksi i jednostavnosti koju Jira predstavlja.

Dostignuća

Naš profesionalizam i samopouzdanje, dokazani na brojnim projektima za naše klijente, ključna su prednost suradnje s Koiosom. Volimo to što radimo i zato to radimo najbolje – ovo su tek neki od projekata za naše klijente, neke od vodećih financijskih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

 • Implementacija i održavanje BI sustava u banci

  Implementacija i održavanje cjelokupnog sustava za poslovnu inteligenciju (business intelligence) u jednoj od najvećih hrvatskih banaka tijekom višegodišnjeg perioda jedan je od najvećih projekata Koiosa.
  Pred BI sustavom u bilo kojoj instituciji, a naročito onoj financijskog profila, nalaze se veliki izazovi: mora kontinuirano pratiti sve promjene u svim izvorima podataka, prikazivati ih na pregledan i dostupan način, te nuditi mogućnost lake implementacije dodatnih proizvoda i usluga na korisničkoj razini.
  Uz snažan razvoj pojedinih aspekata financijske industrije – poput aplikacija za mobilno bankarstvo i mobilna plaćanja – mnoge su od ovih aplikacija zapravo postale punokrvni korisnici analitičkog business intelligencea banaka.

 • Implementacija CRM sustava i modula

  U jednoj od najvećih regionalnih bankarskih grupacija, Koios je implementirao sustav upravljanja odnosima s korisnicima (Customer Relationship Management).
  Cilj implementacije ovog sustava bio je da banka u svim zemljama u kojima posluje na raspolaganju ima suvremen i napredan CRM sustav kroz koji će imati sveobuhvatan pregled postojeće imovine svojih klijenata i proizvoda koje oni koriste, kako bi im kroz primjenu naprednih metoda prediktivne analitike mogla ponuditi dodatne proizvode, odnosno osmisliti kampanje za efikasniju prodaju proizvoda.
  Koios je također specijaliziran za izradu i implementaciju dodatnih modula za postojeće CRM sustave. U jednoj od vodećih hrvatskih banaka implementiran je sustav za financijsko savjetovanje korisnika banke.

 • IFRS9 implementacija u bankama

  Koios je pomogao dvjema velikim hrvatskim bankama da svoje poslovanje i IT sustave usklade s IFRS9 standardom izvještavanja. Ovaj regulatorni standard implementiran je s ciljem praćenja rizičnih klijenata i zaštite banaka od prevelike izloženosti kreditnim rizicima.
  Budući da je usklađivanje sa standardom u slučaju banaka i financijskih institucija bilo nužno, mnoge su se banke odlučile za kupovinu i implementaciju gotovih, vanjskih rješenja.
  Ipak, naša su iskustva u razvoju i implementaciji vlastitih rješenja kod banaka pokazala da su klijenti njihovim uvođenjem omogućili ne samo kvalitetno izvještavanje prema HNB-u, već su postigli i višu razinu podrške internim timovima koji se bave procjenama kreditnih rizika.

 • Procjena kreditne sposobnosti i rizika

  Sudjelovali smo na nekoliko projekata vezanih uz procjenu kreditnih sposobnosti i rizika. Sustavi ove vrste financijskim su institucijama nužni ne samo zbog usklađivanja s regulatornim obvezama već i banci omogućavaju da izračuna i procijeni svoju kreditnu izloženost prema pojedinom klijentu.
  Razvili smo i sustav skladištenja podataka za registar obveznika po kreditima, što je uključivalo agregiranje izvještaja iz više izvora te izradu prediktivnih modela koji stvaraju izvještaje o trendovima cjelokupnog bankarskog tržišta.
  Implementacija ovakvih rješenja od Koiosa traži dubinsko razumijevanje načina poslovanja banke, učinkovito rješavanje poteškoća poput nedovoljne ili neujednačene kvalitete podataka iz pojedinog izvora, kao i suradnju s brojnim poslovnim odjelima unutar same banke – uključujući i IT odjel te druge poslovne odjele.

 • Prevencija pranja novca

  Banke i druge financijske institucije moraju se učinkovito boriti protiv pranja novca, financiranja terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti – i to moraju činiti ne samo zbog međunarodnih i regulatornih obveza, već i zbog očuvanja vlastite reputacije. Identificiranje sumnjivih financijskih transakcija zahtijeva naprednu analitiku nad velikim količinama podataka u realnom vremenu.
  U sklopu projekta ove vrste, Koios je razvio punu podršku za aplikacije koje omogućavaju praćenje sumnjivih transakcija te, samim time, i sprječavanje pranja novca.
  Aplikacija uspješno identificira transakcije visokog rizika te upozorenje o njima eskalira na razinu djelatnika i odjela banke koji ih potom mogu dodatno provjeriti.

 • Regulatorno izvještavanje

  Banke, ali i druge institucije koje djeluju na financijskom tržištu, obvezne su generirati brojne izvještaje prema Hrvatskoj narodnoj banci kao i regulatorima matičnih banaka u drugim zemljama. Pritom moraju biti usklađene i s brojnim međunarodnim standardima.
  Koios je sudjelovao u svim dosadašnjim značajnim isporukama softvera i druge IT podrške prema domaćem financijskom regulatoru.
  Izvrsno poznajemo terminologiju, metodologiju izrade rješenja i sveobuhvatnost zahtjeva koji se pojavljuju u ovom području. Naše su aplikacije pritom posve usklađene sa složenom metodologijom izrade ovakvih izvještaja.

Tim

Tim Koiosa danas čini preko osamdeset stručnjaka s iznimnom ekspertizom u izradi i implementaciji rješenja za financijski sektor. Na čelu Koiosa peteročlana je uprava.

 • Stjepan Pavlek Posavec – direktor i predsjednik uprave

  Stjepan Pavlek Posavec jedan je od izvornih osnivača Koiosa. Poslovni je analitičar i konzultant za poslovnu inteligenciju s iskustvom u širokom spektru poslovnih područja. Njegova su uža područja interesa podatkovna znanost (data science), modeliranje podataka, sistemska integracija te analiza i planiranje razvoja IT sustava.

  Kao konzultant, Stjepan ima veliko iskustvo u pomaganju raznim vrstama organizacija da implementiraju strateške inicijative i tehničke inovacije, unaprijede vještine i način upravljanja na razini menadžmenta te da provedu transformaciju svojeg poslovanja. Bio je na čelu brojnih IT projekata u bankarstvu, a svoju je međunarodnu karijeru započeo još i prije nego što je diplomirao na FER-u u Zagrebu.

  Europski putnik. Na svojim brojnim poslovnim i privatnim putovanjima vidio ljepote i osjetio čari života u 32 europske zemlje. Sklon izazovima i avanturist po prirodi, jednom je za okladu dokazao da se od Zagreba do Estonije može stići autostopom za četiri dana.

 • Ivana Dobrić – članica uprave, konzultantica za BI

  Ivana je članica uprave i konzultantica za business intelligence s velikim iskustvom u razvoju IT sustava u bankarstvu. Sudjelovala je na projektima implementacije modela kreditnog ocjenjivanja, regulatornih zahtjeva i izvještavanja, izgradnji skladišta podataka i izvještajnih sustava.

  Ivanino iskustvo pokriva analizu poslovnih procesa, kontrolu kvalitete podataka, modeliranje skladišta podataka, dizajn i optimizaciju ETL procesa, kao i izgradnju složenih rule engine aplikacija.

  U uredu potpuno fokusirana na rješavanje problema klijenata. Van ureda strastvena plesačica i ljubiteljica dugih šetnji u prirodi gdje puni baterije energijom. Nezdravu hranu nećete pronaći na njezinoj listi omiljenih stvari, a niti stvari koje imaju kotače baš je ne impresioniraju.

 • Nino Surjan – član uprave, konzultant za BI

  Nino je konzultant za business intelligence s velikim iskustvom u financijskom sektoru. Njegovo iskustvo proteže se kroz velik broj projekata u bankarskoj industriji u domaćem i međunarodnom okruženju, s posebnim naglaskom na područja upravljanja rizicima i implementacije regulatornih zahtjeva.

  Nino je iskusan u analizi poslovnih procesa, modeliranju, dizajnu i optimizaciji ETL procesa za skladišta podataka, kao i u upravljanju kvalitetom podataka. Specijaliziran je za izračun kapitalnog zahtjeva i Bazelske sporazume – kreditni rizik, regulatorno izvještavanje i upravljanje odnosima s klijentima. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu.

  Stručnjak za softver i hardver. Svoje drugo računalo sastavio je s 13 godina. Možete samo pretpostaviti što sve može danas! Kad ne hrani baze podacima, hrani ribe i bavi se akvaristikom. Jednom je riješio neki hitni problem kod korisnika putem mobitela sjedeći u brodiću na moru odjeven u ronilačko odijelo.

 • Vlatko Malović – član uprave, softverski arhitekt

  Vlatko je softverski arhitekt i programer na .NET platformi s velikim iskustvom u razvoju softvera na Microsoftovim tehnologijama. Danas pretežito radi na projektima implementacije, optimizacije i održavanja složenih poslovnih aplikacija u bankarskom sektoru.

  Svakodnevno primjenjuje svoje iskustvo u implementaciji desktop i web aplikacija, softverskih kontrola i frameworka te u planiranju arhitekture informacijskih sustava. Posebno voli uvoditi nove tehnologije u postojeće informacijske sustave. Vlatko je još jedan član Koiosovog tima koji je diplomirao na FER-u.

  Strastveni Trekkie te veliki ljubitelj ronjenja. Kao druga generacija programera u obitelji, počeo je programirati već kao klinac prčkanjem po QBasic kôdu Gorillas igrice. Danas mu je programiranje igra, a jednom prilikom je redizajnirao sustav te ubrzao izračune 1.000 puta. Da nije bio pod tolikim utjecajem oca, danas bi vjerojatno bio fizičar i u slobodno vrijeme buljio u zvijezde po cijele noći (nije da to i sada ne radi).

 • Vedran Vrbanić – član uprave, konzultant za BI

  Vedran je konzultant za poslovnu inteligenciju s bogatim iskustvom rada u bankarskom sektoru. Njegova tehnička ekspertiza uglavnom je vezana uz inženjering podataka i Oracle tehnologije. Radio je na mnogim projektima kao programer, sistemski arhitekt, analitičar, vođa tima ili mentor.

  Njegova područja posebnog interesa uključuju poslovnu analizu; razvoj modela podataka i skladišta podataka; razvoj i optimizaciju ETL procesa za učitavanja podataka u izvještajne module korištene za interna, eksterna i regulatorna izvješća te podršku mjerenju i praćenju kreditnih rizika i izloženosti. Vedran ima doktorat iz računalnih znanosti s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

  Ne boji se izazova, bilo poslovnih ili sportskih. Jednom je, igrajući košarku, postigao jedanaest trica zaredom! Voli popravljati stvari po svom stanu i na svom skuteru, djela Stephena Kinga te uživa u čitanju popularne znanstvene literature.

 • Mreža suradnika u inovativnim timovima omogućava nam kontinuirani razvoj i implementaciju inovacija u svim domenama poslovanja, a rad s Koios timom je jedan od najboljih primjera takve suradnje. Neven Horvat, Viši izvršni direktor – PBZ d.d.
 • Cijeli Koios tim izuzetno se brzo prilagodio našoj situaciji i potrebama, njihovi programeri pokazali su iznimnu stručnost i fleksibilnost. Omogućili su nam pravovremeni završetak razvoja sustava u jednom od ključnih projekata. Koios se pokazao kao kvalitetan i pouzdan partner s kojim smo ostvarili odličnu suradnju. Relja Marković, Voditelj Razvoja softvera – Addiko Bank d.d.
 • Posvećenost poslu i duboko razumevanje potreba klijenata, a uz sve to proaktivan pristup rešavanju tekućih problema je kvalitet koji Koios ekipu izdvaja u sam vrh u uslužnom IT sektoru. Za mene lično, svakako ekipa sa kojom bih voleo ponovo da radim. Miloš Polovina, Head of CRM Department – UniCredit Bank Serbia JSC
 • Iskrenom zainteresiranošću za naše projekte te dubokim poznavanjem bankarstva i bankarske regulative, Koios je postao pouzdani partner na najvažnijim projektima, a njegovi konzultanti istinski članovi našeg tima. Matija Birov, Viši izvršni direktor – PBZ d.d.

Pridruži nam se

Želiš li raditi s probranim timom vrhunskih stručnjaka u području primjene tehnologije u financijskom sektoru? Želiš li raditi u dinamičnoj tvrtki koja se brzo prilagođava zahtjevima tržišta i koja istražuje i primjenjuje najnovija tehnološka rješenja? Vjerujemo da možeš prihvatiti ovaj izazov!

Pogledaj što sve pružamo svojim zaposlenicima:

 • Radničko dioničarstvo

  Zaposlenici imaju prilike steći udjele u tvrtki.

  To nije zamjena za financijsku kompenzaciju, već zaposlenima pruža dodatnu mogućnost da utječu na rast i razvoj tvrtke – te od njega i profitiraju.

 • Odlična financijska kompenzacija

  Prekovremeni su sati, naravno, plaćeni, a zaposleni imaju fleksibilnost planiranja radnog vremena i eventualnih dodatnih radnih sati te odgovarajuće kompenzacije za njih.

 • Stabilnost i fleksibilnost rada

  Koios je vrlo stabilna i sigurna tvrtka, stabilnih, velikih klijenata i stabilnog poslovanja, s odličnim financijskim rezultatima koji rastu iz godine u godinu.

  Sektor u kojem djelujemo dugoročno će rasti, što nam otvara i brojne prilike za međunarodne projekte i karijere.

 • Odlična radna kultura i atmosfera

  Koios je ugodno radno mjesto, tvrtka koja njeguje prijateljske i timske odnose svojih zaposlenika. Zbog specifičnosti sektora u kojem djelujemo, u pravilu se na našim projektima ne susrećemo sa stresom.

  Kada su naši zaposlenici dulje vrijeme na projektu kod klijenta, ostatak tima uvijek im je puna podrška.

 • Interni istraživački projekti i mogućnost učenja

  Na brojnim internim R&D projektima testiramo tehnologije i razvijamo rješenja koje će naši klijenti tek tražiti. Usto, pružamo mogućnost kontinuirane edukacije svim našim zaposlenicima.

 • Brojne individualne prednosti

  Naši zaposlenici mogu birati između dodatnog niza benefita – bez obzira zanimaju li ih dodatne vrste osiguranja, članstvo u teretani ili nešto treće, Koios će im izaći ususret.