24/09/2019

Kako je raditi kao PL/SQL Developer u Koiosu

Za vas smo o toj poziciji sve pitali Kristinu, koja kao PL/SQL developer u Koiosu radi 9 mjeseci.

Sjećaš li se svog prvog radnog dana?
Kako ne. Kolega i ja smo počeli isti dan. Dočekao nas je Boris, uputio nas je u sve tajne administracije, dočekala su nas spremna računala i nije bilo praznog hoda. Dok sam se ja smještala u prostor, Boris je bio pravi gospodin i skuhao mi i donio kavu do stola. Osjećala sam se jako dobrodošlo, a sad mogu reći da su kolege iz ureda uvijek srdačni i spremni pomoći novima.

Što točno radiš kao PL/SQL developer?
Česta je zabluda da PL/SQL developeri samo pišu kôd, puno je tu istraživanja modela podataka, strukture podataka, ad hoc analiza. PL/SQL nije samo pisanje querija plus IF uvjeti (to misle programeri u drugim jezicima, sram ih budi).
Ja konkretno radim u IT timu koji je podrška strateškim rizicima banke – bavimo se najrizičnijim klijentima banke (defaulterima).

Što voliš na svom poslu, postoji li nešto što ne voliš?
Volim istraživati podatke i smišljati procese. Najmanje volim nerazumne i neodlučne korisnike koji stalno mijenjaju zahtjeve ne uzimajući u obzir koji su efekti tih izmjena. Nisu svi takvi, ali za neke stvarno treba imati sposobnost prilagodbe i strpljenja za rad.

I za kraj, neka poruka budućim kolegama?
U Koiosu uvijek možeš nekoga za nešto pitati i s nekim popričati – bilo da se radi o problemu, o dijeljenju znanja ili o nekoj skroz zabavnoj temi, što puno znači uz sve ostale benefite.