10/01/2024

Atlassian Intelligence – ima li smisla?

Atlassian je predstavio novu značajku u svojem asortimanu: Atlassian Intelligence. Ovaj dodatak, koji je predstavljen u beta fazi u travnju 2023., označava integraciju umjetne inteligencije u Atlassianove već dobro uspostavljene kooperativne alate. Međutim, postavlja se pitanje: “Je li Atlassian Intelligence spreman pomoći nam u svakodnevnim zadacima?”

Što je Atlassian Intelligence?

Atlassian Intelligence je značajka trenutno dostupna za enterprise i premium korisnike Atlassianovih proizvoda. Koristi OpenAI modele za obogaćivanje funkcionalnosti alata poput Confluencea, Jira Softwarea i Jira Service Managementa. Integracija umjetne inteligencije ima za cilj pojednostaviti procese i poboljšati učinkovitost u timskoj suradnji i upravljanju projektima.

Ključne funkcionalnosti

 1. Generiranje i sažimanje sadržaja: Omogućuje korisnicima stvaranje i sažimanje sadržaja na različitim Atlassian platformama. Posebno je korisna u upravljanju opsežnim dokumentima ili izvještajima, pomažući timovima brzo shvatiti ključne točke i donositi informirane odluke.
 2. Napredno pretraživanje: Poboljšanje funkcionalnosti pretraživanja unutar Atlassianovih alata, a ima za cilj učiniti pretraživanje informacija učinkovitijim, štedeći vrijeme i trud u lociranju potrebnih podataka.
 3. Generiranje JQL upita: Atlassian Intelligence pojednostavljuje proces izrade upita Jira Query Languagea prevođenjem unosa NLP-a (natural language processing) u JQL.
 4. Automatizacija: Automatizacijom repetitivnih zadaća, Atlassian Intelligence povećava produktivnost unutar svog ekosustava, omogučujući agentima fokus na kompleksnije zadatke.
 5. Virtualni agent: Dizajniran kako bi pružio trenutačnu pomoć i automatizirao rutinske interakcije podrške, poboljšavajući iskustvo korisnika i učinkovitost odgovora.

Atlassian Intelligence cilja na klasična područja u kojima umjetna inteligencija već ima svoje “prste” kao što su upravljanje sadržajem, učinkovitost pretraživanja, pojednostavljenje upita, automatizacija i korisnička podrška. Međutim, učinkovitost u svakodnevnim zadacima ovisi o njegovoj praktičnoj primjeni i iskustvu korisnika. Kao i kod svake nove tehnologije, posebno u njenoj beta fazi, ostavlja veliki prostor za napredak i učenje prema klijentovim potrebama. Uspjeh će u velikoj mjeri ovisiti o tome koliko se besprijekorno integrira s postojećim radnim procesima i prilagodljivosti korisnika njegovim značajkama pogonjenim umjetnom inteligencijom.

Ima li smisla?

Kao Atlassian Gold partneri, nedavno smo imali priliku upoznati se sa Atlassian Intelligenceom tijekom prezentacije na Atlassian meetupu (“ČUJ – Četvrtak Uvečer s Jirom”) u našem uredu. Naši kolege secirali su i izanalizirali sve funkcionalnosti koje Atlassian obećaje, a evo što su zaključili.

Prednosti

 1. Generiranje i pretraživanje sadržaja: Atlassian Intelligence se ističe u stvaranju i sažimanju sadržaja, čineći upravljanje informacijama učinkovitijim.
 2. Prirodno procesiranje jezika (NLP) u Jira Query Language: Mogućnost prijevoda NLP-a u Jira Query Language (JQL) je značajna prednost, pojednostavljujući složene konstrukcije upita za korisnike.
 3. Smanjenje repetitivnih zadataka za agente: Alat se pokazao korisnim kod repetitivnih zadataka, posebno za agente iz podrške, povećavajući produktivnost i fokus na složenije probleme.
 4. Sigurnost i privatnost podataka: Posvećenost sigurnosti podataka i privatnosti u korištenju umjetne inteligencije značajna je snaga ovog alata

Nedostaci

 1. Netočno generirani odgovori: Glavna disfunkcionalnost je generiranje netočnih odgovora, što može dovesti do dezinformacija ili neprimjerenog širenja sadržaja.
 2. Nedostatak automatizacije u JSM i JSW: Primjetan je nedostatak u sposobnostima automatizacije unutar Jira Service Managementa (JSM) i Jira Softwarea (JSW). AI automatizacija je trenutno dostupna samo na Confluenceu, no postoje glasine da će uskoro stići i na JSM i JSW.
 3. Vidljivost i problemi s obavijestima u korisničkim kanalima: U korisničkim kanalima, gdje korisnici razgovaraju s virtualnim agentima, vidljivost cijele povijesti i distribucija obavijesti svim sudionicima može biti ograničavajuća  i potencijalno zagušiti tok komunikacije.
 4. Dostupnost: Trenutno, Atlassian Intelligence je dostupan samo za premium i korporativne korisnike.

Razumijevanje ovih aspekata je ključno za nas kao Atlassian Gold partnere, jer nas vodi ka učinkovitom korištenju i savjetovanju o AI značajci u našim radnim procesima i interakcijama s klijentima. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih uz Atlassian Intelligence ili bilo koje druge alate iz njihovog ekosustava, naš Atlassian tim rado će vam otkloniti sve nejasnoće.

Atlassian Intelligence meetup u uredu Koiosa

Atlassian Intelligence meetup u uredu Koiosa

Očiti potencijal, ali…

Atlassian Intelligence predstavlja značajan napredak u integraciji umjetne inteligencije unutar ekosustava. Njegov potencijal za transformaciju svakodnevnih i repetitivnih zadataka je očit, no trenutno stanje sugerira potrebu za kontinuiranim razvojem i uzimanjem u obzir povratnih informacija korisnika. Kao Atlassian Gold partneri, naše razumijevanje prednosti i nedostataka je ključno u učinkovitom korištenju Atlassian Intelligencea u našim radnim procesima i savjetovanju klijenata. Naznaka je da bi buduće verzije mogle izgledati obećavajuće, ali trenutni nedostaci su preveliki da bi ga se okarakteriziralo kao neophodnim alatom u Atlassianovoj ponudi.