17/08/2023

Rad od kuće naspram rada u uredu: naša iskustva

Promjena u suvremenom radnom okruženju nezaustavljivo napreduje, mijenjajući pritom naš pojam ‘normalnog’. Ravnoteža između rada na daljinu i rada u uredu ključna je točka ove promjene. U Koiosu smo prihvatili tu transformaciju i s veseljem dijelimo spoznaje iz naše avanture.

 

Čari rada na daljinu

Kada smo prvi puta isprobali rad na daljinu, pred nama se otvorila paleta novih mogućnosti. Naši su se zaposlenici počeli koristiti neviđenom fleksibilnošću i autonomijom, a izostanak jutarnjih putovanja na posao mnogima je omogućio opušteniji i produktivniji početak dana. Osim toga, traženje novih zaposlenika više nije bilo ograničeno samo na našu mikrolokaciju, što nam je pružilo priliku za upoznavanjem s raznovrsnim talentima i idejama iz cijele Hrvatske, pa čak i svijeta.

I ekonomska strana priče bila je pozitivna. Postali smo svjesni smanjenja operativnih troškova te nas je radovao naš doprinos u očuvanju okoliša.

Međutim, kao i svaka promjena, donijela je i poneke izazove. Nedostajali su nam spontani razgovori na hodniku, neplanirane sesije mozganja i zarazna atmosfera timskog rada. Također, cybersecurity nam je postao iznimno važan za zaposlenike koji su raspršen po različitim lokacijama.

 

Živost rada u uredu

Srce naše tvrtke oduvijek je bio upravo fizički prostor koji uvbijek vrvi energijom i inovacijama. Uz očite prednosti brze suradnje i dostupnosti resursa, ured je odražavao kulturu, etiku i vrijednosti Koiosa, a strukturirano okruženje mnogima je dalo oslonac za kreativnost i produktivnost.

Ipak, svijet izvan naših uredskih zidova mijenjao se, a s njim i izazovi s kojima smo se suočavali. Svakodnevna putovanja postala su teret zaposlenicima, kako vremenski, tako i za njihovu dobrobit. Financijske implikacije održavanja vrhunskog IT prostora postale su sve izraženije, dok je zajednički prostor, nekad simbol zajedništva, u eri tektonskih zdravstvenih promjena donosio i nove izazove.

 

Zaključak:

Naša potraga za pravom ravnotežom između rada na daljinu i rada u uredu nije završila fiksnim rješenjem. U svakom slučaju, možemo reći da smo uveli dinamičan model, kombinirajući najbolje iz oba svijeta.