07/05/2024

XBRL: Novi format u regulatornom izvještavanju hrvatskih banaka

Hrvatska narodna banka (HNB) priprema značajne izmjene u okviru izvještavanja za kreditne institucije. Ova tranzicija usklađuje se sa standardima Europske središnje banke (ESB) i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), s ciljem poboljšanja jasnoće i učinkovitosti financijskog izvještavanja diljem Europe. Kao jedan od lidera u polju regulatornog izvještavanja u Hrvatskoj, Koios nudi prilagođena IT rješenja koja osiguravaju prilagodbu novim zahtjevima izvještavanja u XBRL formatu.

Trenutna situacija i nadolazeće promjene

Do sada su hrvatske banke svoja izvješća uglavnom podnosile u XML formatu, kako je to propisala HNB. Ta se izvješća zatim pretvaraju u XBRL (eXtensible Business Reporting Language) prije slanja ESB-u i EBA-i. Međutim, ovaj proces uključuje nekoliko potencijalnih problema koji uključuju operativne rizike i tehnička kašnjenja zbog konverzije iz XML-a u XBRL.

Predložene zakonske promjene zagovaraju da dok će se trenutni XML format koristiti do 30. studenog 2025., od 31. prosinca 2025. nadalje sve kreditne institucije će biti dužne usvojiti XBRL-CSV format. Zadana promjena nije samo promjena formata podataka već predstavlja i značajno poboljšanje u transparentnosti i učinkovitosti obrade i izvještavanja podataka.

Izazovi i inovacije tvrtke Koios

Izazovi s XML-om

Postojeći sustav izvještavanja u XML-u zahtijeva česte prilagodbe kako bi se uskladio s ažuriranjima u EBA-inoj taksonomiji izvještavanja. Ta ažuriranja često uvode složenije zahtjeve koje trenutni XML parametri ne mogu podržati. Nadalje, XML formatu nedostaje određenih elemenata ključnih za točno generiranje XBRL-a, kao što je jasna razlika između praznih polja i onih koja nisu potrebna za izvještavanje.

Naše rješenje

Razumijevajući složenosti procesa povezanih s ovakvkim tranzicijama, Koios je razvio rješenja koja omogućuju bezbolnu konverziju na izvještavanje u XBRL formatu:

  1. Integracija sa SIBS-om: Za banke koje koriste SIBS za svoje procese izvještavanja, Koios će unaprijediti sustav tako da izvorni podržava i generira izvješća u XBRL formatu, osiguravajući tranziciju bez narušavanja postojećih radnih procesa.
  2. Mikroservisi za korisnike koji ne koriste SIBS: Za banke koje ne koriste SIBS, razvili smo mikroservisnu arhitekturu posebnu dizajniranu za podršku izvještavanja u XBRL formatu. Ovo fleksibilno rješenje prilagođava se institucijama s različitim tehnološkim pejzažima, omogućujući im da učinkovito zadovolje nove standarde izvještavanja.

Što je XBRL?

XBRL je više od samog formata izvještavanja. To je sveobuhvatan jezik za razmjenu poslovnih i financijskih podataka, sposoban za definiranje i izražavanje semantike poslovnih izvješća na strukturirani način. XBRL podržava prikaz podataka u više formata kao što su XML, JSON i CSV, olakšavajući razvoj ponovno upotrebljivih i autoritativnih taksonomija. Te taksonomije definiraju odnose i pravila povezana s izvještajnim pojmovima, osiguravajući da se podaci ne samo prenose, već i pravilno razumiju i obrađuju od svih sudionika.

Prilagodba na XBRL

Prelazak na XBRL izvještavanje označava ključnu prekretnicu za bankarski sektor u Hrvatskoj. Ova promjena ne samo da će unaprijediti točnost i brzinu obrade podataka, već će također omogućiti bolju usklađenost s regulatornim zahtjevima na europskoj razini. Implementacija XBRL-a kao standarda donosi transparentnost i efikasnost, što je od iznimne važnosti za sve dionike u financijskom izvještavanju.

Kroz inovativna rješenja i prilagođene servise, Koios teži osigurati da sve kreditne institucije, bez obzira na prethodnu infrastrukturu, mogu uspješno navigirati ovim novim zahtjevima. Naš pristup omogućava bankama ne samo da se prilagode novim regulativama, već i da iz ovih promjena izvuku maksimalnu korist, optimizirajući svoje procese izvještavanja i povećavajući svoju konkurentnost na tržištu.