08/08/2023

Neistraženi potencijal ChatGPT-a u hrvatskom bankarskom sektoru

Svjetski bankarski sektor značajno se razvio posljednjih godina, pri čemu umjetna inteligencija (UI) preuzima sve važniju ulogu. Među modelima UI-ja, OpenAI-jev ChatGPT istaknuo se kao snažan alat koji mijenja brojne segmente bankarske industrije. Nedavno je naša cijenjena kolegica, Marina Jukić, na glavnoj pozornici Data Science Conferencea približila ovu temu, naglasivši revolucionarnu ulogu ChatGPT-a u bankarstvu.

ChatGPT: Snaga UI-ja

ChatGPT, temeljen na GPT-4 arhitekturi, model je umjetne inteligencije obučen na raznim internetskim tekstovima i pokazuje izuzetnu sposobnost generiranja teksta sličnog ljudskom. Pokazao se ključnim u raznim primjenama, od korisničke podrške do procjene rizika i analize podataka. Zahvaljujući korisnim dodacima poput Wolframa za računalne i matematičke sposobnosti i integraciju s platformama za chatbotove, uloga ChatGPT-a u bankarstvu otkriva nove potencijale.

Unaprjeđenje interakcije s korisnicima putem chatbotova

Kako digitalno bankarstvo postaje sve relevantnije i korištenije, banke su zabilježile porast upita klijenata. Upravljanje tim volumenom može biti izazovan, ali chatbotovi pogonjeni ChatGPT-om mogu biti od velike koristi. Spomenuti botovi mogu komunicirati s klijentima u stvarnom vremenu, odgovarati na upite i pružati prilagođene usluge 24/7. Ovo ne samo da poboljšava korisničko iskustvo, već i optimizira bankarske operacije, omogućujući ljudskim agentima da se usredotoče na složenije zadatke.

Analiza podataka i procjena rizika

Podaci su temelj bankarske industrije, a sposobnost izvlačenja informacija iz njih često je ključna. ChatGPT se u ovom segmentu posebno ističe. Banke koriste njegov potencijal za analizu ogromnih količina podataka kako bi identificirale obrasce, predvidjele trendove i čak procijenile rizike. Korištenje modela UI-ja za procjenu rizika nije nov koncept, ali integracija ChatGPT-a donosi novu dimenziju. Pružanjem povijesnih i stvarnih podataka, banke mogu prepoznati rizične transakcije i otkriti moguće prijevare. Prediktivne sposobnosti ChatGPT-a omogućuju pružanje korisnih uvida koji pomažu bankama učinkovito ublažiti rizike.

Dodatni moduli

Jedan od inoviteta ChatGPT-a je i uvođenje dodatnih modula—kao što je Wolfram. Wolfram pojačava analitičke sposobnosti ChatGPT-a dodavanjem računalnih i matematičkih mogućnosti. Banke ga mogu koristiti za složene proračune, analize i čak modeliranje, koristeći suradnju između Wolframa i ChatGPT-a kako bi dobile precizne i pouzdane rezultate.

Inovacije u financijskom savjetovanju

ChatGPT rješenja nalaze primjenu i u financijskom savjetovanju. Banke razvijaju robote-savjetnike koji pružaju personalizirane financijske savjete klijentima. Kroz strojno učenje i obradu prirodnog jezika, ovi savjetnici mogu analizirati profile klijenata, razumjeti njihove financijske ciljeve i pružiti prilagođene savjete.

Poštivanje propisa i izvještavanje

Banke moraju poštovati razne mjere usklađenosti i regulatorne norme. Osiguravanje točnog izvještavanja je ključno, a upravo je ovdje ChatGPT od velike koristi. Banke ga koriste za automatsko generiranje izvještaja, čime se povećava učinkovitost i smanjuju šanse za ljudske pogreške.

Zaključak

Sa svojom sposobnošću da optimizira operacije, analizira podatke, poboljša interakcije s klijentima i pomaže u regulatornom izvještavanju, ChatGPT doista donosi pregršt mogućnosti za bankarski sektor. Kako banke nastavljaju ulagati u tehnologije UI-ja, možemo očekivati da će uloga ChatGPT-a i sličnih modela postati još istaknutija. Međutim, kako je istaknula naša cijenjena kolegica Marina Jukić na nedavno održanom Data Science Conferenceu—još uvijek postoji mnogo neiskorištenih mogućnosti i potencijala.