30/09/2019

Što rade Data Scientisti u Koiosu

Koios uvijek treba strpljive i fokusirane Data Scientiste koji će iz planine podataka iskopati dijamant spoznaje koja vodi do škrinje s blagom odličnih poslovnih rezultata. Prije nego krenete nazivati ljude i raspitivati se kako je tamo na toj poziciji, poslušajte što će vam reći Ivan koji na toj poziciji radi više od 4 godine.

Sjećaš li se svog prvog radnog dana?
Ne baš, sjećam se samo da sam upoznao Vlatka, Adama i Anu, koji također rade u Data Science R&D odjelu.

Što točno radiš kao Data Scientist?
DS je presjek computer sciencea, statistike i obrade podataka. Ja razvijam napredne algoritme koji iz statističkih podataka, podataka o korisnicima i njihovim navikama i drugih baza podataka izvlače relevantne brojeve i metrike na temelju kojih klijenti mogu donijeti informirane i na podacima utemeljene poslovne odluke u kraćem vremenu, te postići bolje poslovne rezultate. Ja sam kao Baba Vanga, samo što ne čitam iz dlana, već iz realnih i konkretnih podataka, pa su mi i rezultati značajno bolji i uvjerljiviji. Danas samo glupani donose odluke bez podataka kojima bi ih potkrijepili i obrazložili.

Što voliš na svom poslu, postoji li nešto što ne voliš?
Volim razvijati nove napredne algoritme za Machine Learning, ali zaista ne volim pripremu podataka za iste, što je 75-90% ukupnog posla. Tablice, tablice, tablice su superdosadne, ali su zato rezultati i zaključci često zaista zanimljivi i što je najvažnije, točni.

Imaš neku anegdotu za podijeliti?
Paaaa, predikcije defaulta kompanije znaju biti zabavne ako s klijentom ne utvrdimo koje metrike točnosti modela koristimo, pa brojke na kraju znaju šokirati klijente jer je npr. u nekim metrikama rezultat 0.8 super, dok je u nekima to znak propasti. Trebate vidjeti lica klijenta kad mu prezentiraš neki takav broj i koliko im lakne kad pojasniš da je to zapravo odličan rezultat.

Nešto za poručiti budućim kolegama?
Dođite brzo, jer podaci ne prestaju stizati sa svih strana i uskoro će nas zatrpati. 🙂