22/10/2024

Risk Business Breakfast u našem uredu

Prošlog smo tjedna u našem uredu održali prvi Risk Business Breakfast koji je okupio više od 50 stručnjaka iz bankarstva, rizika, ESG-a i IT sektora. Raspravljali smo o izazovima s kojima se suočavamo u vezi ESG-a te o sve strožim zahtjevima koje donosi nova ESRS regulativa.

Ovaj doručak nije bio samo prilika za kavu i ukusne zalogaje, nego i dragocjena prilika za razmjenu ideja i iskustava o tome kako klimatske promjene i ESG trendovi mijenjaju svakodnevicu bankarskog poslovanja, posebno u kontekstu procjene kreditnog rizika i sve veće važnosti klimatskih rizika.

Predavanja o klimatskim modelima i naravno—AI

Naš glavni gost, Slaven Micković, podijelio je svoja iskustva o tome kako klimatski rizici utječu na modele procjene kreditnog rizika. S obzirom na sve strože ESG regulative, banke moraju prilagoditi svoje pristupe kako bi donosile dugoročno održive odluke koje su u skladu s novim regulatornim zahtjevima.

Također, Nino Surjan je održao zanimljivo predavanje o tome kako umjetna inteligencija može olakšati proces ESG izvještavanja. Predstavio je naš alat Simple ESRS, koji koristi naprednu tehnologiju kako bi poboljšao transparentnost i učinkovitost u ESG usklađivanju. Ovaj alat značajno olakšava klijentima banaka koji potražuju kredit brže donošenje ESG izvještaja, a bankama procjenu kreditnog rizika vezanog uz ESG čimbenike, omogućujući brže i informiranije odluke o kreditiranju.

Slaven Mičković speaking about climate risk models in credit risk at Risk Business Breakfast in Koios office

Nastavljamo dalje

Ovo je bio naš prvi Banking Breakfast, ali svakako ne i posljednji. Želimo nastaviti okupljati stručnjake iz industrije, pružajući im platformu za razmjenu znanja i zajedničko rješavanje aktualnih izazova s kojima se susreće financijski sektor. Povratne informacije sudionika bile su iznimno pozitivne, a mnogi su izrazili želju za sudjelovanjem na budućim događajima.

Sljedeća izdanja Risk Business Breakfasta bavit će se aktualnim temama iz svijeta bankarstva i financija, a pozivamo sve sudionike da predlože teme koje ih zanimaju. Vaše sugestije pomoći će nam da oblikujemo agendu koja će biti relevantna i korisna za sve sudionike.

Hvala svima koji su prisustvovali prvom Risk Business Breakfastu, a posebno zahvaljujemo Slavenu Mičkoviću i Ninu Surjanu na njihovim korisnim izlaganjima. Pratite nas za najnovije informacije o nadolazećim događanjima.